Åke Hodells elektronismer består af tekstlige gebærder, der normalt ikke får plads i litteraturen. Her er ligninger, matematiske formler og beregninger, diagrammer, visuelle tegn og kodesprog. Elektronismerne er, som det hedder på bagsiden af Lågsniff, en teknokratisk poesi. Hodell beskrev dem første gang i Rondo (1963) hvor han også publicerede et enkelt matematisk digt. I Rondo beskriver Hodell, hvordan allerede digtsamlingen Ikaros död skulle have indeholdt to store afdelinger med elektronismer, men af samme grund blev bremset af forlaget. Han fjernede dem fra manuskriptet, kun for at inkludere dem i den trykte udgave af Lågsniff. Elektronismen - og måske også modstanden mod den - virkede frisættende for Hodell og kan følges som en tråd gennem hans værker fra 1960'erne. Fra den ordrelydende soldat med antennehjelmen i General Bussig over de rendyrkede elektronismer i Lågsniff og Skywriting til kort og diagrammer i U.S.S. Pacific Ocean . I Rondo skriver Hodell om den nye isme:

"Elektronismerne eller Elektronismen er en poetisk nyvinding, som jeg vil sammenfatte på følgende måde: Instrumentbrættet giver piloten objektiv viden om virkeligheden omkring ham. Han får at vide, hvor højt han befinder sig, og med hvilken hastighed, han flyver osv. Når denne viden eller disse data modtages af ham - dvs. af et subjekt, hvis tanke- og følelsesverden, man ikke kan forudsige eller vide noget eksakt om - kan der opstå spændinger. Og det er sådanne spændinger, elektronismerne udtrykker."

Lågsniff-performance 1965 og trykt udgivelse 1966.
Lyd fra Lågsniff, Rönnells Antikvariat/håll tjäften 2002.

I Skywriting, der er Hodells første bevidste forsøg på at fremstille elektronismer, fortæller han, hvordan den nyvundne poesi dukker op i forsøget på at nedskrive lyde fra en flyveplads i hans gamle flyverdagbog. Transskriptionen danner nye bogstavtegninger og mønstre ned over siderne. Lyde kolliderer, og nye opstår af kollisionen. Ifølge forfatteren en slags satori - en ordløs indsigt. Elektronismerne viser sig i Skywriting både som billeder og i en slags kodet, teknokratisk skrift. Undervejs vender Hodell flere gange tilbage til selve definitionen og hele det multimediale eksperiment. "Elektronismer", skriver han, svarer til "forlængelser (forstørrelser) af sanseorganerne for eksempel i form af radarantenner og TV-kameraer" og "forandring af de tekniske "sanseindtryk" ved hjælp af elektrisk forstærkning og sammensmeltning på kortudstyrede elektronskærme". Bliver koncentrationen og intensiteten i de samtidige visuelle og audielle forløb høj nok, kolliderer de elektroniske spændinger og fører via antennehjelme til elektronisk satori. I Skywriting kommenterer Hodell også sine tidlige poetiske formeksperimenter. Om Lågsniff skriver han:

"'Lågsniff' er en overgangsform mellem billed-lyd-digte og elektronismer. I nogle skæringer på grammofonpladen er det et spørgsmål om radiohallucinationer. Bølgelængder kolliderer med hinanden og fremkalder en spøgelsesstemme (Mussolinis? Hitlers? Carlos Alvarez?). Spøgelsesstemmen fjerner sig, kommer tilbage, fjerner sig, kommer igen.

Sproget i bogen er NATOs ciffer- og kodesprog. Werner Heisenbergs formel for universets opbygning er materialiseret i 'Den sorte Bombe' = koboltbomben, som sprænges, hver gang spøgelsesstemmen lyder."

Lågsniff findes i flere versioner. Den er på én gang Svisch -happening, billed-lyd-digte, tryksag, grammofonplade og tv-optaget sceneversion. Med Rönnells Antikvariats mellemkomst findes værket desuden i en dvd-udgave fra 2002. Lågsniff er Åke Hodells første kunstneriske markering af en ny indstilling til poesien. Med Lågsniff skiftede Hodell fra den statiske opfattelse af poesien og dens forankring i den trykte side til en mere dynamisk, der kan rumme flere samtidige udtryksformer. En poesibegreb, der afspejler sig i såvel Skywriting som senere lyd- og billeddigte.

<<