Tom Kristensen og Dada

Lørdag 25. august åbner udstillingen Mærkelig Meningsløs Sludder på afsnitp.dk. Udstillingen udforsker det dynamiske forhold mellem ord, lyd og billede.

“De ved måske, at der var en bevægelse, der kaldtes dadaismen. Dada betyder kæphest, og der var vist også en skuespillerinde i Schweiz, der hed Dada - det ved jeg ikke rigtig, men det var en digtning, hvor de fyrede med revolvere og trak grise ind, medens de læste digte op, og sagde noget Mærkelig Meningsløs Sludder”, sagde forfatteren Tom Kristensen til DR i 1960.

Disse tre ord er fundamentet i den miniature for samplet stemme, cello og computer animation, som fra på lørdag kan opleves på afsnitp.dk. Tom Kristensen bliver taget bogstaveligt, Morten Zeuthen efterligner hans stemme med sin cello, Hans Sydow har komponeret dem sammen, og grafisk designer Christian Leifelt har lavet animationen med håndholdt mus.

Ord, lyd og billede

“Dada3+ er en visuel abstraktion over Hans Sydows komposition Dada3”, fortæller Christian Leifelt - og forklarer: “At skrive med en computermus er næsten som at lære at skrive påny. Lag på lag skrives de samme tre ord igen og igen. Den eksakte information fra de skrevne ord forsvinder og bliver til et rent grafisk udtryk - præcis som musikken i stykket forvandler informationen fra de talte ord til udelukkende at være lyd og klang”.

“Jeg har i Dada 3 taget Tom Kristensen på ordet og forsøgt at skabe musik ud af hans eget udsagn”, fortalte komponisten Hans Sydow i Dansk Musik Tidsskrift tidligere på året. “Visionen er at skille sproget ad og bringe det tilbage til det, det engang har været: Lyde og rytmiske forløb. Dette ligger tæt op ad den idé, som den sproglige side af dadaismen havde - altså lydpoesien, som man vel godt kan definere, som Tom Kristensen kærligt gjorde det: Mærkelig Meningsløs Sludder. Noget der mere lægger vægt på det, der stod mellem ordene: Klangen i sproget, musikken i sproget. Til sidst i kompositionen tager jeg for alvor Tom Kristensen på ordet og lader hans udsagn blive til ren musik - blive til klang. Informationen er fuldstændigt forduftet, der er kun klang tilbage.”

Cd, installation og internet

Dada3+ findes også på cd'en af samme navn, som udkommer på åbningsdagen for udstillingen. Cd'en udkommer på plademærket resonance.dk og kan købes i pladeforretninger og hos boghandlere i hele landet eller bestilles direkte fra Resonance.dk.

Cd'en præsenteres i forbindelse med installationskoncerten Lyd/By i Århus 25. august, hvor syv nordiske kunstnere har skabt en række lydinstallationer, som giver os mulighed for at opleve og genopleve byens lyd. Blandt de syv værker er Lyd/By/Fugl - en dadaistisk hyldest til de fire mest almindelige byfugle, skabt af Hans Sydow, i form af fire overdimensionerede fuglekasser med lyd i - som kommer til at pryde en af husfacaderne på pladsen Pustervig, midt i Århus.

Men på afsnitp.dk kan du opleve det hele - både animation, cd og installation - fra lørdag 25. august.

 

pressebilleder kan downloades her

kontakt afsnitp.dk

tidligere pressemeddelelse | næste

tilbage til galleri | aktuelt | aktuelt-arkiv | 25/8/01