Det er med stolthed, at afsnitp.dk fredag 18. maj 2001 kan lade skærmtæppet gå for internetudstillingen SONNE ORDKLIP.

Den store danske lyriker og oversætter mmm. Jørgen Sonne (f. 1925) har de seneste år i al hemmelighed og stor stil praktiseret en art alkymistisk cut-up: dybt manipulerende udklip og sammenklip fra papirmedier, ikke mindst lokalaviser, i alskens størrelser og alskens tonarter, fra det purt poetiske over det barokt galsindige til det tænderskærende satiriske.

afsnitp.dk præsenterer et udvalg på mere end 250 klip fra den bugnende skat i digterhjemmet i Glumsø, og selv om enkelte stykker er poppet op her og og dér, blandt andet i tidsskriftet Øverste Kirurgiske og på et par mindre udstillinger - senest i Galleri Projekt i Stenosgade i København (t.o.m. 26. maj) - er det noget af en verdenspremiere.

Netudstillingen SONNE ORDKLIP er delt op i 14 serier, hvoraf nogle er tematiske efter vanlige egensindigt encyklopædiske principper, mens andre mere direkte flugter langs et enkelt, gennemgående klip-ord, følgende står fast:

DK-KULTUR-SOC, EGO-PSYK, GA, LITT, ZOO, ORD, BØ, BØRN, LIG, UD, SPROG, KUNST, MAD, LYRISK NATUR

Det er tekster - eller hvad man nu skal kaldet det - der i deres insisterende overstadige leg med sprogets betydning og visualitet ikke kender deres lige i nyere dansk poesi. Vi skal helt tilbage til de gode, gamle dadaisters collager og montager - Kurt Schwitters’ f.eks. - for at finde konkurrencedygtige paralleller.

Udstillingen er kurateret af digteren og kritikeren Lars Bukdahl og formgivet af Christian Yde Frostholm. I forlængelse af ordklip-serierne præsenteres også et bonustrack i form af et klip fra filmen 1 1/2 times sol med Jørgen Sonne, instrueret af Lars Bukdahl og Steen Møller Rasmussen (Plagiat 2000, i kommission hos Borgens Forlag).

Jørgen Sonne udgiver i øvrigt torsdag 24. maj bogen Hjemme Ude - erindringer som essays, 75 år på kloden på forlaget Lindhardt og Ringhof.

 

e-mail: afsnitp.dk

tidligere pressemeddelelse | næste

tilbage til galleri | aktuelt | aktuelt-arkiv | 18/5/01