Monica Aasprong: Soldatmarkedet

Websitet Afsnit P har løftet sløret for den norske digter Monica Aasprongs netinstallation Soldatmarkedet i serien Ord i øjet - ny nordisk visuel poesi.

Soldatmarkedet er et tekstværk i fire dele, svimlende uendeligt og med en forkærlighed for bogstavet t. Ord, stavelser og enkeltbogstaver samles til to- og trefløjede billeder, flagformationer og store tekstlandskaber, som læseren inviteres til at udforske, dykke i og omarrangere. Parallelt hermed er der mulighed for på skærmen at bladre i en hel bog – et eksemplar af Aasprongs debutroman, mellom Alex Gobulev og meg, fra 1997 – hvori alt undtagen t’erne er maskeret med hvid gouachefarve.

To af de interaktive installationer er teknisk udført af den svenske medieingeniør Erik Sjödin. Den første står i forlængelse af et tidligere samarbejde med Sjödin – en installation på Skulpturens Hus i Stockholm i 2005 bestående af et arkivskab med 16.000 automatisk genererede tekstpermutationer, alle udgjort af bogstavet t. I Soldatmarkedet på Afsnit P er 300 af teksterne samlet til tre større tekstflader, som besøgeren kan bevæge sig rundt i ved at trække i teksten inden for triptykkens rammer.

Netinstallationens del 2 og 3 er baseret på tidligere upubliceret materiale. Her består teksterne af morfemer og ord, som alle er bygget af titelordet Soldatmarkedets enkeltbogstaver. Tekstrækkefølgen er fastlagt, mens sammenstillingerne mellem felterne i del 2 stadig er op til læseren.

Soldatmarkedet på Afsnit P er seneste skud på stammen i en række af “Soldatmarkeder” fra Monica Aasprongs hånd: inkarnationer med samme titel, som også tæller bøger, fysiske installationer, oplæsninger, lyd- og netkunst – et arbejde som har stået på siden 2003. En digtsamling med titlen er udkommet på N.W. Damm & Søn, en pamflet på Biblioteket Gasspedal, og fragmenter er publiceret i tidsskrifter, ved oplæsninger og på udstillinger.

I forbindelse med releasen leverer norske litterat Audun Lindholm i Afsnit Ps Anneks en læsning af det samlede “værk under tilblivelse”, essayet Om Monica Aasprongs Soldatmarkedet.
 


Første del af Ord i øjet-trilogien var Primärdirektivet, der er et nyt digitalpoetisk værk af den svenske digter og billedkunstner Johannes Heldén. Heldéns største onlineværk til dato forener hans talenter inden for litteratur, lydkunst og tegning. “Det sådan de tidlige utopister så det for sig”, skrev Dagens Nyheter, “Poesien har ikke fundet hjem på nettet, den har fundet væk. Og det bedre”. Værket findes både på svensk og engelsk (se også tidligere pressemeddelelse).

Ord i øjets del 3, archives zaroum, er en animeret version af den finske digter Cia Rinnes bog zaroum fra 2001, en visuel og filosofisk digtsamling inspireret af Dada og Fluxus. Digtene er skrevet på engelsk, fransk, græsk, finsk, spansk, italiensk og måske svensk. Cia Rinnes bevægelige og interaktive digtsamling lanceres i sin endelige version i slutningen af oktober i år.

Ord i øjet - ny nordisk visuel poesi (www.afsnitp.dk/ordiøjet) er kurateret af Christian Yde Frostholm og Karen Wagner, som også udgør Afsnit Ps redaktion. Udstillingsrækken realiseres takket være Nordisk Kulturfond, Fondet for Dansk-Svensk Samarbejde og Kulturfonden for Danmark og Finland. Afsnit P er desuden støttet af Kulturministeriets Tidsskriftstøtteudvalg.

 

Kontakt: afsnitp@afsnitp.dk

Se også Monica Aasprongs hjemmeside

presse | 3/10/07