foto fra Billedbog nr. 1

30. oktober lancerer Kulturnet Danmark en litteraturkonkurrence og et litterært eksperiment: Bliv forfatter for en forfatter. Begivenheden starter som en gammeldags ti spørgsmål til professoren, hvor man skal kunne svare på bogtitler og forfatternavne, men vinderen får den sjældne ære at skulle skrive en novelle online i direkte dialog med forfatteren Jens Blendstrup. Novellen trykkes efterfølgende i bogform efter Print on Demand-princippet. Konkurrencen er den første i en række af 'Art on Demand'-projekter, som løbende iværksættes for at "udfordre og udforske kunsten og kulturens rammer". Det første sker i samarbejde med Blendstrups bagland, Biblioteket Øverste Kirurgiske, der står for selve bogudgivelsen. Konkurrencen, der er åben for alle, kører til 14. november, og vinderen udtrækkes 17. november på Kulturnet Danmark, hvor man også vil kunne følge novelle-dialogen mellem vinder og forfatter.

Ligesom digteren Niels Lyngsø var en af hovedkræfterne bag Brøndums Encyklopædi i sin tid, stod han i løbet af sommeren 2000 i Politiken bag et encyklopædisk portræt af 90'ernes poesi parallelt med et udvalg af årtiets digte. Sommerserien udkommer nu 1/11 under titlen Digte fra 1990'erne - antologi og encyklopædi (Politikens Forlag).

Ildfisken nr. 24 udkommer i begyndelsen af november som cd. Nummeret rummer oplæsninger af fem digtere: Eske K. Mathiesen, Viggo Madsen, Bodil Nielsen, Jørgen Leth og Louis Jensen, og tidsskriftet forudser, at der bliver rift om cd'en, som kun udkommer i et begrænset oplag og ikke bliver genoptrykt. Måske det var tid til at tegne et abonnement? Jørgen Leth-oplæsningen er en helt ny optagelse fra Litteraturen på Scenen i Århus.

Noget af en poetisk happening, må man nok kalde weekendudgaven af Dagbladet Information 28.-29. oktober. Der manglede bare at stå "Uafhængig af Partipoetiske Interesser" under avisens hoved. Litteraturen var forsidestof i form af nyheden om, at Per Højholts romanværk er afleveret til udgivelse ("Det var ikke muligt i går at få en kommentar fra kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen"), lederen var skrevet af digteren Peter Laugesen, på vers, og overalt i spalterne vrimlede det med poesinyt fra hele landet og verden. Poul Borum fortalte i et interview fra 1994, hvad et digt er (se poesi), der bragtes en udførlig frontberetning fra, hvad der betegnes som Den store danske Poesikrig (som Højholt kalder meningsløs), og Kristen Bjørnkjær fortalte om et land, hvor digte også til hverdag er kioskbaskere, nemlig Japan. Læs uddrag fra den helt særlige avisudgave her.

Torsdag 2. november kl. 20 kan man høre Birgitte Krogsbøll, Pablo Henrik Llambias, T.S. Høeg & Pernille Tønnesen, Rolf Gjedsted, Sophia Kalkau og Thomas Krogsbøl på The Lab, Vesterbrogade 107 B. Opråber: Niels Ivar Larsen. Gratis adgang. Arrangeret af Øverste Kirurgiske.

Øverste Kirurgiske nr. 30 og Øverste Kirurgiske Billedbog nr. 1 - anmeldelse

Tomoko Takahashi: Word Perhect - anmeldelse

Dokument 4 - anmeldelse

Charlotte Engberg: Billedets Ekko - anmeldelse

Frank Sebastian Hansen: Schaulust! (uddrag), Lissabon - fotoserie

Ursula Andkjær Andersen: Lulus taler og sange - bookmark

Klavs Bondebjerg: De sene nyheder, Sejerø - korrespondentbidrag

Marianne Lumholdt: John Maeda's verden - korrespondentbidrag

Tatiana Maria Lund: Hamish Fulton og David Shrigley - korrespondentbidrag

Lene Wissing: Sprogets Beskyttelse - korrespondentbidrag

 

<< tilbage i tiden | frem >>
 

tilbage til aktuelt | aktuelt-arkiv | 30/10/00