Eugen Gomringer: Wind
(fra: worde sind schatten, 1969,
gengivet i Den blå Port 51).

Nr. 51, det grønne, er på alle måder i 2. potens. Det er nogle knaldgode bidrag, der hver især bærer Den blå Port umiskendelige signatur. Ingen port uden et figurdigt, som tidsskriftet kalder det: et 2000 år gammelt latinsk af slagsen udfolder formularen abracadabra, og konkretisten Gomringer repræsenteres med et luftigt digt med titlen Wind. I den skønlitterære afdeling finder man også Christina Hesselholdts føljeton, hvor den polyfone jegfortællers sjælelige maskinstøj bl.a. rummer refleksioner over ordet sæbelig og kvindekønnets fare for at ende som en skaldet abe. Thøger Larsen overbeviser om, at sovsekander kan tjene mere skæbnesvangre formål end sovsens. Og Pablo Llambías' jeg kører rundt i en gul Lamborghini Diablo. Peter Waterhouses digte mediterer med lyd på, og Christian Lund har talt med ham om den tosprogedes særlige opmærksomhed over for sprogets gestik, hvorefter et ordsprog bliver vendt på hovedet: Den, som ikke søger, skal finde.

Jørn Erslev Andersen bidrager til avantgardedebatten med sine "uavangardistiske" bemærkninger. Han nægter at vælge side i den aktuelle kulturstrid mellem nyformalismen og nyavantgardismen. Dolly Parton er én favorit blandt mange - værket skal åbenbart både have til gården og gaden. Også titlen på Thøfner og Søndergaards værkstedssamtale afslører en hang til store størrelser: Det hele og resten. Gad vidst om titlen på nr. 52's fortsættelse ikke skulle afsløre en kiasme: Resten og det hele? Nysgerrigheden efter at læse den anden tvillingeport melder sig. Hvad kan eksempelvis Carsten René Nielsen finde på i sin dekadente nocturne, når han allerede i sin morgensang skubber lorten gennem tarmen i takt til Grundtvigs Den signede dag? Det forlyder, at Grotrian har en slægtning i Sverige - det var pokkers, for i nærværende tidsskrift lukker han enderne sammen på Franz Kafka, står i røv til halsen og afskaffer den romantiske kamel. Ta' den.

Den blå Port har det hele, også resten. Og double up.

læs også om Den blå Port nr. 52

Den Blå Port nr. 51 og 52/2000, udgivet som eksperimenterende dobbeltnummer. Redaktion Mette Moestrup og Niels Lyngsø. Løssalg 98 kr. pr. nr., abonnement for fire numre 320 kr., tegnes hos alle boghandlere eller hos Forlaget Rhodos.

 

tilbage til aktuelt | aktuelt-arkiv | omtalt 2/10/00