Illustrerede digte
Bananunderskud
Grimme, grimme ord
Gjorde kur som en delfin

Hans Lucht: Så smukt har skoven ikke stået siden S/H. Illustration og typografi: Badges.


Så smukt har skoven ikke stået siden S/H er undergrundsforlaget Badges Books første udgivelse. Badges Books er ifølge pressemeddelelsen en udløber af det grafiske værksted Badges, der ligesom forlaget har adresse på det nyrige Islands Brygge. Islands Brygge har en stolt tradition for små værksteder og har tidligere også rummet større industrier. Tænk bare på Dansk Sojakagefabrik. Sojakagen stod i mange år som et osende spildevandspøsende vartegn over Islands Brygge. I 1991 - blot 11 år efter, at den sidste gang sprang i luften - blev fabrikken lukket og forandrede sig dermed. Hvor Sojakagen gennem alle årene havde repræsenteret det hverdagslige i industrisamfundet, blev den nu mødested for storbyens globaliserede ungdom, der med "kander" og omvendte kasketter fandt frem til nye udtryksformer på de beskidte mure. En ungdom, der var vokset op med pludselige klorudslip og forældre, der jævnligt optrådte ved fabriksporten: "Når vi alle ligger døde, får fabrikken så en bøde!?"

Alt det finder man intet om i Hans Luchts nye bog. Og det ville da også virke mærkeligt. Men man kan komme til at tænke på det og meget andet, mens man læser Så smukt har skoven ikke stået siden S/H, fordi bogen i sig selv stort intet leverer. Ind imellem lykkes det Lucht at distrahere lidt med sine digte - ved et af de indledende, Esprit de corps, er man endog ved at trække på smilebåndet - men alt for ofte er teksterne blot til irritation. En følelse, som digtet ”Abeprincippet: fra digterens væksted” næsten for tydeligt forklarer:

Lucht har brug for mange flere aber, hvis hans digte skal nå ud over niveauet på universitetets fredagsbar. Derimod har hans grafiske værksted gjort et pænt stykke arbejde og udfoldet en lille verden i blåt. Collager, digte, håndskriftlig hilsen til Hansemand - alle sammen blå som poesiens blomst. Det eneste, der skiller sig ud, er træet på forsiden. Det står - lidt endnu, et par blå hænder nærmer sig nemlig ovenfra - i S/H.

Bogen rummer grafiske digte af varierende karakter. Mest interessant er ”Portræt af Lévi-Strauss på café med cigaret”, som jeg flere gange er vendt tilbage til. Her er trods alt en gåde, man har lyst til at løse. Et billede man vil gense i forsøget på at aflokke det yderligere en forklaring.

Lucht har gjort det meget, meget bedre før - ligesom han formentlig kan gøre det igen. Onko-Mus for eksempel fik så hatten passede. ”Det er på tide igen at lempe på bananrationeringen”. Får jeg lyst til at skrive på en eller anden mur.

>>


Hans Lucht: Så smukt har skoven ikke stået siden S/H
. Illustration og typografi: Badges. Badges Books, 72 sider, 125 kr.