Nu kommer den længe ventede opdaterede udgave af Afsnit Ps nye Parlør - den virtuelle lommebog vokser! Og i sin anden og endelige udgave er den blevet mindst lige så eksistentiel, som den hele tiden har været politisk.

Førsteudgaven af Afsnit Ps nye Parlør blev præsenteret i juni måned i år med 37 opslagsord af 23 bidragydere. Andenudgaven, som offentliggøres på nettet torsdag 10. oktober, er udvidet med 32 nye ord af 17 nye bidragydere. Hvor den første udgave især tegnede et signalement af det politiske nysprog i kølvandet på regeringsskiftet, er et overtal af de nytilkomne opslagsord nærmere hentet fra det sprog, der udfolder sig i andre afkroge af samfundet ­ på S-togsstationer, i gangene på lurvede pensionater og i endeløse søgninger på nettet.

Billedkunstneren Ane Mette Ruge leverer et sæt sørgeresultater inspireret af Per Højholts digtlinje om, at “...livet som sådant med dets sorg og camping er langt nok, lige nøjagtigt...”, imens dramatikeren Jesper Bræstrup Karlsen og skuespilleren Casper Joel under ordet livmodtager præsenterer en radioavis om det nyopståede problem, at stadig færre synes, det er værd at have et liv. Scenografen og instruktøren Gitte Kath har sammensat sin egen personlige hjemmebiograf med indbygget programtekst, som skrives på god gammeldags skrivemaskine. Og interaktionsdesigner Jannick Kirk Sørensen har under overskriften opinionsdannelse konstrueret et ja/nej-apparat, som kan holde ”afstemning” i alskens sofavalgsituationer. Billedkunstneren Henrik Plenge Jakobsen vælger sig ordet tvivl.

Et par af bidragyderne har inddraget muligheden for at lade flere opslagsord spille sammen: Sociologen Susanne Possing (der i øvrigt står for parlørens eneste digtbidrag) leger med synsvinklerne, når hun tildeler ord som gedefoder og retter af majs nøjagtig samme ordforklaring og lader den trygge og velkendte virkelighed lappe over med de nødlidende fremmedes. Forfatteren og dramatikeren Jokum Rohde har skabt et helt netværk af fantastiske socialsurrealistiske prosastykker under titlerne trappeopgange, udsmider, pensionat, motel, gangtapet. Og i en af disse trappeopgange må Daniel Wedel have indfanget sit lydeksempel til ordet udansker.

Litteraten Lilian Munk Rösing sender Pia Kjærsgaard blomster fra Langtbortistan i form af sin ætsende tekst interflora, og digteren Pia Juul sender en lige så syrlig hilsen med sin litteratlommeordbog, bygget på citater fra et avisinterview med en dansk litteraturprofessor: ”Balzac: ingen skriver længere som han, men heldigvis har vi Cirkusrevyen”. Heller ikke komponisten Hans Sydows lancier-musik, der er gået i hak, under ordet kulturfuldkommenhed, mangler brod.

Inspireret af drejningen i bidragenes indhold har vi valgt at holde den serie af håndstemplede postkort, som vi distribuerer med en opfordring om videresending, i en passende efterårsklam og sovsebrun kulør ­ i kontrast til forsommerens klare signalfarver.

Afsnit Ps nye Parlør er en rejsefører til Danmark i dag med bidrag fra et hold af sprogobservatører: forfattere, billedkunstnere, teaterfolk, komponister, sprog- og litteratureksperter. Hver bidragyder har frit valgt et eller flere ord, som figurerer i en samlet gloseliste. Til hvert ord leverer bidragyderne en ”ordforklaring” i en blanding af tekst, billede, lyd, video, animation og interaktivitet.

Redaktionen for Afsnit Ps nye Parlør består af scenografen Tinne Borgland, litteraterne Charlotte Hansen og Karen Wagner samt digteren Christian Yde Frostholm, der også er projektleder for Afsnit P.

Afsnit Ps nye Parlør v. 2.0 kan ses på www.afsnitp.dk ­ fra torsdag 10. oktober.

Se også listen over deltagere/opslagsord og pressemeddelsen for v. 1.0.

Afsnit Ps nye Parlør er støttet af Litteraturrådet. Afsnit P, der har siden 1998 været et virtuelt udstillingsrum for visuel poesi, litteratur og billedkunst, modtager i 2002 også støtte fra Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter.

Vi kan kontaktes på afsnitp@email.dk og 33 54 95 96. Læs mere om Afsnit P på www.afsnitp.dk/presse, og fortæl os, hvis du mangler pressebilleder - vi kan ofte levere billeder i bedre opløsning, end et screenshot kan give. Angiv venligst altid både kunstneren og Afsnit P i billedteksten.

Bemærk at det også er muligt at blive tilmeldt vores elektroniske pressemailingliste.

 

tidligere pressemeddelelse

tilbage til galleri | aktuelt | aktuelt-arkiv | 10/10/02