etnisk adj. ntr.d.s. (fra græsk ethnicós afledt af etnos, se etnografi og -isk): hvad der er ejendommeligt for et folk (racemæssigt, kulturelt).

e. mad: Da kød i mange e. kulturer er en sjælden, dyr og eftertragtet spise, har man i forskellige e. kulturer forstået at udnytte dyret til fulde, således at intet går til spilde.

Forberedelse af e. mad A: Efter slagtning af et dyr, tappes dyret for blod. Blodet hældes på store kar, blandes op med en grød af rug og byggryn forkogt i fuldfed mælk, flomme fra dyret, rosiner og krydderier. Dyrets tarme renses, og blandingen fyldes på tarmene og koges. Tarmene med indhold sættes på køl. Efter afkøling skiveskæres tarmene, og steges i fedt fra dyret eller i smør. Serveres med sukker eller sirup og krydderier samt indkogt frugtgrød. Retten betragtes som en delikatesse og serveres gerne ved festligheder. Se fig. 1.

Forberedelse af e. mad B: Efter slagtning af et dyr flås dyret nænsomt, således at huden løsnes med det øverste lag af flomme intakt. Huden skiveskæres og tilberedes ved høj varme i store ovne. Den tilberedte hud strøs med salt. Serveres som mellemmåltid eller delikatesse med en drik af gæret byg. Se fig. 2.