(foto: Carsten Norton Pedersen)

Med udgivelsen af bogen Mere Luft lancerer Forfatterskolen en ny skriftserie, LEGENDA, der ifølge skolens leder Niels Frank kommer til at indeholde samtaler, artikler, arbejdspapirer, oplæg osv. Alt sammen med udgangspunkt i møder og seminarer på Forfatterskolen. LEGENDA har format og design som en skitseblok, og det er vel netop hensigten med skriftet, at man får indblik i skitser og andet 'work in progress'.

Første skud i serien handler om den litterære avantgarde med afsæt i Niels Franks oversættelse af David Lehmans artikel "Den sidste avantgarde" og John Ashberys "Den usynlige avantgarde". De to artikler efterfølges af en præsentation af avantgarde som begreb, ved Marianne Stidsen og Lars Bukdahl, og en efterfølgende samtale (hvor også Niels Frank og Jeppe Brixvold deltager), der fandt sted på Hald Hovedgård i 1999. Samtaleudskriftet bærer titlen "Løb! Avantgarden kommer".

Som det ofte er tilfældet med den slags samtaler, kommer snakken let til at virke indforstået. Dialogen kan i situationen virke opbyggelig og vedkommende, men de mange afstikkere er i evig fare for at komme til at fremstå som ordkløveri. Alligevel giver LEGENDA et velkomment indblik i arbejdet bag kulisserne, og de to sidste artikler af Hans Otto Jørgensen og Per Aage Brandt puster nyt liv i den tidlige modernisme og avantgarde — Hans Otto Jørgensen bl.a. ved i bedste e. e. cummings-stil kun at skrive med småt:

"et misfoster kan efter mine begreber udmærket katalogiseres under betegnelsen avantgarde. ligesom forøvrigt det politiske. hvorfor ikke! make it new som marianne stidsen (og pound) siger. selv om niels frank selvfølgelig også mener dét er sentimentalt. det aldrig-før-sete."
 

 

Mere Luft. LEGENDA, Forfatterskolens Skriftserie nr. 1. Skriftet fås gennem boghandlen. Pris kr. 50.
 

tilbage til aktuelt | aktuelt-arkiv | 21/8/00