Københavnernes kommunale læseværelse ligner ikke helt sig selv for tiden. I rummet over lånerne svæver i tusindvis af bøger, gennempiercede og udspændt i wirer, under det store glastag.

På et fotografi endnu mere end i virkeligheden ligner det en reol, der er væltet ud i et vægtløst rum, en skypumpe, der har taget bolig i biblioteket og siden har krystalliseret sig.

Hvis ikke blot det er en kæmpe mågeflok fanget i luften over lossepladsen. En losseplads er det i al fald i en vis forstand: en løsreven bogvogn fra et fjernt og prisgivet overskudslager af "titler, der ikke flytter sig", som det hedder i forlagsbranchen.

Det, der svæver over ens hoved, er nemlig ikke "ideen om bogen", ikke blanke, hvide dummy'er - eller romantiske læderbind, som dem, man sikkert forestiller sig, når man taler om, at Bogen er truet. Det er grimme, plastificerede biblioteksbind, imprægneret mod de værste kaffepletter, og som nu oven i købet er stigmatiseret og end ikke får noget efterliv på et femkronersmarked. Dette svæv er deres sidste ære, før makuleringen sætter ind. Ingen skal læse i dem mere.

For nogle ligner denne bogsværm måske ligefrem en ond drøm: for de skoletrætte og de ordblinde for eksempel, for slet ikke at tale om alle boganmelderne på tærsklen til en ny sæson, men sikkert også for de bogelskere, der gyser ved tanken om brændende biblioteker og den store digitale glemsel.

For andre er det måske snarere et "billede på poesien", den æteriske og florlette: litteraturens rolige mobile. En kliché, som de bordeauxfarvede plastbind måske kan nuancere lidt.

Den spanske, danskboende kunstner Ignacio Rábago (f. 1950), der står bag installationen, har også tidligere har udstillet flyvende bøger og vinduer mv., og gjorde sig i kulturbyåret bemærket med et tårn af gamle cykler på Nørrevold. Han har valgt at realisere det nye værk på to måder i to forskellige byer. Når den københavnske udgave tages ned, installeres en ny med samme materiale på Malmös nybyggede Stadsbibliotek (tegnet af Henning Larsen). Blot med den forskel, at den fortætning ind mod midten, som den københavnske version allerede har, forstærkes i Malmö, så de svenske bøger snarere danner en søjle end et rum.

Ignacio Rábago bygger efter sigende en bogbro over Sundet som tyvstart på den egentlige Kulturbro, og bøgernes antal er desuden 2000. Og det er måske nok denne forcerede indpakning, der går mest hen over hovedet på én, når man står dér under de truede og truende bøger og venter på, at det skal blive ens tur.

Og så er der endda dem, der ingenting bemærker, men som bare skal op med rulletrappen til deres foretrukne hylder. Hvad mon egentlig, de ser uden at se det, ud af øjenkrogen? Et lige lovlig overdådigt display med sensommerens hotteste navne? Eller bogopsætterens endelige opgør med decimalklassesystemet? Formodentlig slet og ret: støj.

Hvor må verden for nogle mennesker være et tæppebombardement af informationer, som de for enhver pris må styre fri af, siden det virkelig er muligt at passere under dette kæmpe arrangement uden så meget som at blinke.

Udstillingen på Københavns Hovedbibliotek kan ses indtil 26. august (mandag-fredag kl. 10-19 og lørdag kl. 10-14). Den svenske udgave af installationen vises på Malmö Stadsbibliotek ca. 15. september-14. oktober (foto: Chr. Yde Frostholm)

 

tilbage til aktuelt | aktuelt-arkiv | 21/8/00