Billede fra Ida Balslev-Olesens omslag til Anne Carson: Selvbiografi i rødt. En versroman. Gyldendal. 152 s., 225 kr. (udkommer 9. august).


- den dansk-nordamerikanske lyrikfestival In the Making rammer København 14.-19. august

 

Det er noget af en gigant-litteraturbegivenhed, der er begyndt at rumle under København: Alene listen af samarbejdspartnere og arrangementssteder ligner ikke noget, der er set i mands minde (i al fald ikke på denne side af Sundet): Arena, Basilisk, Den Blå Port, Forfatterskolen, InkInc og Øverste Kirurgiske står sammen bag hele nitten forskellige arrangementer på Louisiana, Glyptoteket, The Lab, Kafcaféen, Kunstakademiet og Cinemateket.

Den dansk-nordamerikanske lyrikfestival In the Making finder sted i dagene 14.-19. august. Tolv amerikanske digtere er i byen, og dertil kommer en liste på over 25 danske navne.

Et smukt træk ved listen af nordamerikanske digtere er, at der er nøjagtig lige så mange store og velrenommerede, som der er nye navne: de seks er under 35 år, og en enkelt debuterer faktisk først i bogform dette efterår. Beth Anderson, Mark Bibbins, Jordan Davis, Sianne Ngai, Lytle Shaw og Juliana Spahr hedder de yngre. De "ældre" er: Charles Bernstein, Anne Carson, Lyn Hejinian, David Lehman, Keith og Rosmarie Waldrop.

Og det bedste af det hele er næsten, at forfatterinvasionen også fører en række nyudgivelser på dansk med sig: Hele to oversættelser af canadieren Anne Carson på henholdsvis Gyldendal (Selvbiografi i rødt) og Basilisk (Vandveje), en Lyn Hejinian-bog (Mit liv) i Borgens Verdenslyrik-serie, en Keith Waldrop-bog (Lokalitetsprincippet) på Biblioteket Øverste Kirurgiske, en Kenneth Koch-oversættelse (Et tog kan skjule et andet - og andre digte) - også på Basilisk, en antologi på Arena med de seks yngste amerikanske deltagere, et amerikansk særnummer af Banana Split og to numre af Forfatterskolens skriftsserie, Legenda - nr. 2 blandt andet med tekster af og interviews med Lyn Heijinian og Charles Bernstein og introduktioner til Language-poesien af Niels Frank og Per Aage Brandt og nr. 3 med eksempler på en række "sprogdigteres" arbejder - for slet ikke at nævne det omfattende Amerikansk katalog, der ligeledes udgives af Forfatterskolen...

For på trods af de seks "ældres" store betydning for samtidens nordamerikanske lyrik og halvtredsernes New York-skole og halvfjerdsernes Language Poetry, er det hidtil kun Rosmarie Waldrop, der har været tilgængelig i bogform på dansk (i to bind til gengæld, nemlig Husets Forlags Gengivelse af Profiler, 1992, og Brøndums Grunden er den eneste figur, 1997, sidstnævnte skrevet direkte til det danske forlag).

Programmet for festivalen rummer fire workshops og fire seminarer i KafCaféen i Skindergade samt syv oplæsninger - én på Lousiana, to på Glyptoteket, en på Kunstakademiet og tre i Øverste Kirurgiske faste tilholdssted, The Lab på Vesterbrogade. Desuden afholdes en række filmforevisninger, med blandt andet byder på en Europapremiere på Alfred Leslies film The Cedar Bar om efterkrigstidens bohemer i New York og en lige så splinterny dansk 60 minutters-video af Lars Movin og Niels Plenge, Something Wonderful May Happen, om The New York School of Poetry med bl.a. David Lehman, Charles Bernstein, John Ashbery og Kenneth Koch.

Banana Split 20 med tekster af bl.a. Anne Carson, Lyn Heijinian, Rosmarie Waldrop, David Lehman, Michael Palmer, William Carlos Williams og Frank O'Hara. 110 s., 80 kr. Udkom foråret 2001.

Amerikansk katalog. Litteratur og kunst i det 20. århundrede. Redigeret af Niels Frank, Tue Andersen Nexø og Thomas Thurah. 240 s. Forfatterskolen.

Film-still fra Alfred Leslie: Birth of a Nation 1965, der vises i Cinemateket.

Digtet I. Geryon fra Anne Carson: Selvbiografi i rødt. En versroman. Gyldendal. Udkommer 9. august.

Det absurde er næsten, at rækken af danske medvirkende under arrangementet i sig selv er så iøjnefaldende og befriende i sin sammensathed, at det snildt kunne bære en festival i sig selv: Benny Andersen, Jørgen Gustava Brandt, Klaus Rifbjerg, Jørgen Sonne, Jess Ørnsbo, Per Aage Brandt, Peter Laugesen, Pia Tafdrup, Henrik Nordbrandt, Kirsten Thorup, F.P. Jac, Pia Juul, Morti Vizki, Lars Bukdahl, Christian Dorph, Lene Henningsen, Hans-Erik Larsen, Niels Lyngsø, Morten Søndergaard, Tomas Thøfner,Pejk Malinovski, Mette Moestrup, Ursula Andkjær Olsen, Thomas Krogsbøl, René Jean Jensen...

...ferien er forbi, København!

 

Se hele programmet og læse om deltagerne på www.inthemaking.dk

Læs mere om filmene på www.dfi.dk

Billetbestilling på tlf. 33 93 43 43, priser mellem 30 og 50 kr.

 

tilbage til aktueltaktuelt-arkiv | 4/8/01