- den middelalderlige
bogkultur i Danmark

Det Kongelige Bibliotek året ud, mandag til lørdag 10-19

Katalog (95 kr.), essaysamling (95 kr.) og plakat (50 kr.) til udstillingen.

 

Levende, lysende, nærværende, betagende - ord fra udstillingsmaterialet om de middelaldermanuskripter, man i øjeblikket kan se på Det Kongelige Bibliotek. Og det er virkelig sandt: der er indbygget zoomeffekt i disse bøger, man springer let hen over et lille årtusinde, ind på siderne og videre ind i en anden verden. En verden hvor bogen var ny og indtog en særstilling på snart sagt alle områder.

Bogen bliver omkring år 1000 til en kodex, en bog med vendbare sider i stedet for en bogrulle, og man skriver på pergament lavet af dyrehuder, ikke på svært tilgængelig papyrus. De glatte sider gør det muligt at illustrere bøgerne smukt og detaljeret, og kodexens handy format betyder, at bogen kan transporteres rundt i et - religiøst og royalt - Europa, der stikker Romtraktaten med flere længder og hen over alle grænser.

Overalt ses en fascination af bogen som objekt, bøgerne tematiserer deres egen tilblivelse og skriften som medium, for eksempel kan man se, hvordan det ser ud, når en skriver vikles ind i et Q. Når en sjællandsk munk tegner sig selv ind på titelbladet af et italiensk manuskript. Eller Saxos udgave af copy and paste.

Og så er der alle historierne: hvad skete der mon Ingeborg, Valdemar den Stores datter, på hendes bryllupsnat, siden hun bagefter fik en bog "til trøst og styrke" ? Plinius, der dør under asken i Pompei, digteren Lucan, der tvinges til selvmord under Nero, dronninger, der bestiller bøger om "Visioner og Syner i Himmel og Helvede". Og biblioteket, der brænder. Der er også masser af Jesusfødder, tre smilende Hellig Tre Konger-heste, havfruer, enhjørninge, rustningeklædte krigere og hjerteknusende borter af blomster og siv.

Gå ned i Diamantens kælder, i den dunkle hygrometer-tikken og se disse lyse og illuminerede bøger, det er nu, man har chancen. Hvis man selv vil skrive med middelalderbogstaver, findes der et elektronisk scriptorium på udstillingen, helt uden kutter - har man lyst til at bladre og studere kan 12 håndskrifter, ialt 2000 sider, konsulteres på Det kongelige Biblioteks hjemmeside.

I udviklingsrækken: skriver, Gutenberg, web.

 

 

Tilbage til aktuelt