Billede fra filmen Wisconsin Deathtrip's website.

"My hair ain't yellow and my eyes ain't green, it's more like the other way around", synger Loretta skingert og hadefuldt i en af Nick Caves ballader: En stor tøs, der tror hun er vældig ond og satanisk, mens det i virkeligheden er alle de andre, dem der holder hende indespærret, der er de mest langt ude i sangens landsbytossede freakshow. Loretta kunne have været fra Black River Falls, hvor hun sikkert ville have været veninde med polske Anna Myink, der blev brandstifter af lutter ked- og ensomhed, og var han ikke også en værre en, ham bondemanden, hun tjente hos.

Det seneste nummer af Hvedekorn bringer fotografier og tekststykker fra den lille by Black River Falls i Wisconsin i slutningen af det 19. århundrede, og det er den ene mere vanvittige historie efter den anden, der oprulles. Halshuggede høns, incest, mord og selvafbrænding, men også fikse kistestativer og pænt sammenfoldede kjoler er en del af dette formørkede og alligevel dybt tragikomiske univers. Ligesom lægerne, der griner smørret henover et forkullet ungkarlelig, sidder man med Hvedekorn i hænderne og fniser ad uhyrlighederne som til en Kaurismäkki-film for hundrede år siden.

Langt hen ad vejen selvfølgelig fordi (tilrettelæggelsen af) virkeligheden her overgår nogen fiktion, man kunne have fundet på - det er simpelthen for gode film, hvor transponeringen af autentisk død til medieskabt virkelighed er effektiv og fascinerende. Og disse billeder og tekster må siges at have været igennem mange lag af udvælgelse og vandring til andre formidlingsregistre: fotografierne er taget af portrætfotografen i den lille by, Charles Van Schaik, ligesom tekststykkerne er hentet fra den lokale avis, The Badger State Banner, der stadig udkommer i Black River Falls i dag - så det er virkelig sandt, i hvert fald hver for sig. I slutningen af 1960'erne fandt man Van Schaiks arkiv af glaspladenegativer, og de op mod 20.000 billeder blev sammen med avisnotitserne til råmaterialet i Michael Lesys bog Wisconsin Death Trip, der udkom i USA i 1973. Den britiske dokumentarfilminstruktør James March har ladet sig inspirere af denne bog til spillefilmen Wisconsin Deathtrip (1999), og det er James March, der står bag udvalget i Hvedekorn.

Filmen har netop haft premiere i London, hvor den topper anmeldernes hitlister foran bl.a. Ridley Scotts gladiatorfilm, og sådan er det: brød, skuespil og dødgod underholdning, way to go. Så kast Dem for løverne og hent det nye nummer af Hvedekorn.

Hvedekorn 1/2000, grafisk redaktion: Andreas Brøgger, lyrik: Annemette Kure Andersen. Abonnement 1-4/2000, 295 kr. hos boghandlere eller Borgen på tlf. 36 15 36 15, løssalg 88 kr.

Se billedudvalg og læs mere på Borgen Insiteout.

 

tilbage til aktueltaktuelt-arkiv | omtalt 30/6/00